. Dialysecruise weblog Noorwegen | Carias Zorg op Zee

Dialysecruise Noorwegen juni 2017

Zaterdagmorgen, 10 uur en ik ben aan boord van het cruiseschip ms Rotterdam. Voor mij is dit wel weer een beetje thuiskomen omdat ik al vaker met dit schip op reis ben geweest.

Heen-en-weer loopje
De eerste dagen aan boord zie je een voor fervente cruisegasten een bekend fenomeen: zodra je de liften uitstap zie je mensen een bepaalde gang inlopen en na ca. 10 meter weer teruglopen: de andere kant op. Dit ’heen-en-weer’ loopje zie je hoofdzakelijk de eerste twee dagen. Daarna raakt men toch vertrouwd met het schip en weet men de hut of het restaurant steeds beter te vinden. Ook ik heb dit heen-en-weer loopje een paar keer uitgevoerd omdat de kapitein had besloten om het schip al in de haven te keren. De boeg lag nu niet richting de Erasmusbrug, maar juist de andere kant op. Vreemd genoeg moest ik me hier even op aanpassen en liep ik verschillende keren de verkeerde kant op.

 

De eerste kennismaking

In de loop van de ochtend ontmoet ik de dialyse verpleegkundigen Lia en Marcelle. Zij zullen de komende week de dialyse behandelingen verzorgen. Voor vertrek hebben zij al persoonlijk telefonisch kennis gemaakt met alle dialysegasten. In de middag ontmoeten zij elkaar persoonlijk aan boord en wordt met belangstelling de dialysehut bezocht. In deze hut staan twee dialyse-units klaar om iedereen 2 tot 3 keer te dialyseren. Het is prachtig weer en dus gaat iedereen snel weer naar boven om het vertrek vanuit de Rotterdamse haven zelf te bewonderen.
De thuisblijvers zwaaien ons vanaf de kade uit. Zelfs tot aan Maassluis staan er mensen op de kade ons uit te zwaaien. Dit blijft altijd een leuk gezicht.

Serene stilte

Na een hele rustige nacht kan iedereen de eerste dag genieten van een dag op zee. Eindeloos turen naar de horizon onder een stralende zon. De vakantie kan niet beter beginnen. Omdat het een zeedag is, staan vandaag de eerste vier dialyses op het programma. De eerste twee vanmorgen vanaf 09.00 uur en vanmiddag twee om 14.00 uur. Terwijl ik richting de dialysehut loop valt me de stilte op. Als ik mijn hoofd om de hoek steek zie ik dat alles goed functioneert. De dialyses verlopen zonder problemen en de serene stilte in de hut wordt slechts een enkele keer onderbroken door een signaalmelding van een dialyse-unit.

Uitdaging

Ieder jaar wordt door een technisch team van Dianet op geselecteerde cruises een hut volledig omgebouwd tot dialysehut. Dit is altijd een nauwgezette exercitie die aan een strak tijdsplan zit. De dialyse-units, de waterpompen en het afvoer worden aangesloten aan de interne systemen van het schip. Dat ze hierbij soms voor uitdagingen komen te staan is haast onvermijdelijk. Als er tijdens de cruise een technische storing voordoet, staat altijd voor de verpleegkundigen een technisch team 24/7 paraat. Dankzij de intensieve voorbereidingen heeft men gelukkig nog weinig aanspraak hoeven te maken op de hulp van het technische team.

Weer op vakantie sinds 30 jaar

Gedurende de week heb ik alle dialyserende gasten persoonlijk kunnen spreken. Iedereen reisde op individuele basis. Wanneer het dialyseschema het toeliet, maakten ze aan land excursies of gingen ze het plaatsje op eigen gelegenheid bezoeken. Natuurlijk kan niet iedereen alleen op de zeedagen gedialyseerd worden maar bij het maken van het dialyseschema wordt er wel zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de gasten. Soms betekent dit dat men in 1 aanleghaven een dagdeel moet missen omdat er dan gedialyseerd moet worden. Maar vaak blijft er dan nog een dagdeel over om de aanleghaven te bezoeken. De grote gemeenschappelijke deler van alle dialysegasten vertaald zich het beste in het antwoord dat ik aan het einde van de cruise van iedereen hoorde: “we hebben zo ontzettend genoten”.

Ik sprak zelfs een gast die voor het eerst sinds 30 jaar weer op vakantie ging. Hij had nog nooit aan een cruise gedacht maar hij overweegt nu zelfs om een 2-weekse dialysecruise te boeken. De rust, het comfort maar vooral het vertrouwen dat de dialyse met een professioneel Nederlands team goed verloopt heeft hem volledig verrast.

Ik heb een hele interessante week meegemaakt vol met nieuwe kennismakingen en interessante gesprekken. Fijn om te zien dat de horizon voor onze dialysegasten op deze wijze letterlijk verbreed kon worden.

Wellicht dat ik ook u, na het lezen van deze weblog, eens persoonlijk nog de hand kan schudden.

Met vriendelijke groet,
Walther van den Ham

 

 

 

Specialist in aangepaste cruisevakanties

Individuele toegankelijke reizen, begeleide zorg- of groepsreizen.

Neem voor reserveringen contact met ons op.

 

Op de hoogte blijven

Ontvang regelmatig informatie, nieuws en updates betreft onze cruisevakanties.

Op de hoogte blijven van onze cruisedeals?

Laat uw e-mailadres achter en ontvang als eerst de laatste nieuwtjes, cruises met dialyse en onze zorgcruises.

* verplicht veld
Aanhef *
Interesse
Akkoordgeving

Hartelijk dank, u bent succesvol ingeschreven voor onze nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest

Delen

Deel deze cruise met je vrienden!