. Zorgcruise Noorse Fjorden - Carias - Zorg op Zee

Van Amsterdam naar de Noorse Fjorden

een prachtige cruise met zorgbegeleiding

Daar ligt ze dan bij de cruiseterminal van Amsterdam: de Koningsdam, een prachtig cruiseschip dat 2650 passagiers 8 dagen lang zal laten genieten van de prachtige Noorse natuur. Onder die passagiers bevindt zich een groep gasten die zorg nodig heeft. Tijdens deze cruise krijgen ze die zorg van begeleiders van MundoRado, die meereizen naar Flåm, Stavanger, Kristiansand en Oslo. Een mooie reis in mooi gezelschap…

Kennismaking aan het zwembad

Zorgcoördinator Hillie heeft al gauw een mooie plek aan het zwembad gevonden voor een eerste kennismaking. Iedereen is onder de indruk van de inrichting van het schip. “Het is hier net of je op een gezellig terrasje zit!”, klinkt het. Titia en zorgbegeleider Ellen hebben elkaar meteen gevonden: “Het vertrouwen was er meteen. Dat is heel fijn en erg belangrijk, want je laat niet zomaar iedereen helpen met duwen, eten, wassen, omkleden en naar bed gaan.” Voor Titia is dit sowieso best een spannende reis, want ze gaat voor het eerst op cruise én voor het eerst naar Noorwegen. Samen met Ellen geniet ze met volle teugen en al gauw weet Ellen precies wat ze lekker vindt in het buffetrestaurant waar ze lunchen en ontbijten.

Samen naar de gala-avond

De eerste dag van de cruise is een dag op zee. Alle tijd dus om de Koningsdam te verkennen. Aan het ontbijt vertelt Marijke dat ze prima heeft geslapen. “En het is een gezellige groep,” zegt ze. “Maar daar moet je zelf ook wat voor doen natuurlijk, als je op pad gaat met mensen die je nog niet kent.” Ze lacht vrolijk en heeft duidelijk haar draai gevonden aan boord en in de groep.

Tijd voor een rondje over het schip. Er zijn meer gasten met een hulpmiddel aan boord, dus met de rolstoeltoegankelijkheid van het schip zit het wel goed. Dat geldt voor de speciale rolstoeltoegankelijke hutten, maar ook voor de gangen, liften en andere openbare ruimtes, inclusief een tillift bij een van de bubbelbaden.

Iedereen verkent het schip op zijn of haar eigen manier. Titia woont bijvoorbeeld een lezing bij over de bestemmingen die de Koningsdam zal aandoen. Dan is het tijd om nette kleren aan te doen voor de eerste gala-avond aan boord. Met al die keurig geklede mensen ziet de eetzaal er extra feestelijk uit en de gasten aan de MundoRado-tafel lachen en praten met elkaar alsof ze elkaar al veel langer kennen.

Met de trein in Flåm

De volgende ochtend is het toch weer even spannend. De Koningsdam legt aan in Flåm, waar een treinrit over een van de mooiste spoortrajecten ter wereld op het programma* staat. Best bijzonder, want hoewel cruiseschepen vaak wel rolstoeltoegankelijk zijn, kan het aan wal best lastig zijn om op pad te gaan met een bus of trein. Via Carias is alles gelukkig goed geregeld: met behulp van de begeleiders en het treinpersoneel rijden alle gasten aan boord. De rit kan beginnen! Het weer is al net zo schitterend als de uitzichten onderweg, dus de dag kan niet meer stuk.

Eenmaal weer aan boord van de Koningsdam is het feest nog niet voorbij. Het schip vaart nog lange tijd door het Sognefjord tot het de open zee weer bereikt. Op de open dekken en door de ramen van het schip is het uitzicht aan alle kanten indrukwekkend. Het Sognefjord is de langste fjord ter wereld en de een na diepste. Dit is precies het plaatje waaraan je denkt bij een cruise naar Noorwegen!

Boottocht vanuit Stavanger

De volgende dag legt de Koningsdam aan in Stavanger en alweer schijnt de zon volop. De gasten kunnen het rustig aan doen, want hun excursie staat pas in de middag op het programma. Op hun gemak ontbijten ze en verkennen ze het centrum van Stavanger vol witte en gekleurde houten huizen. Dat doen ze los van elkaar, maar al gauw vinden ze elkaar bij een paar bankjes op de kade.

Bert en Annie hebben zich aangesloten bij de groep. Ze reizen met zijn tweeën, maar kunnen als dat nodig is een beroep doen op de zorgbegeleiding als ze een paar extra handen nodig hebben. Ook gaan ze mee op de rolstoeltoegankelijke excursies. Dit is alweer hun derde cruise en deze manier van reizen bevalt uitstekend. Bert vertelt: “Het fijne is dat Annie op deze manier ook vakantie heeft. Anders is zij toch vaak druk met dingen regelen, al is het maar het zoeken naar een rolstoeltoegankelijk toilet voor mij.” Een ander echtpaar, dat zich op dezelfde manier aansluit bij de groep, valt hen bij. “Veel mensen weten niet dat deze mogelijkheid bestaat. Zij denken dat op vakantie gaan voor hen niet meer is weggelegd omdat ze zorg nodig hebben, of dat cruisen niets is voor ‘gewone’ mensen. Het is belangrijk dat mensen weten dat je ook met een zorgbehoefte dit soort mooie reizen kunt maken.”

Regen in ‘zomerstad’ Kristiansand

Die nacht vaart de Koningsdam naar Kristiansand, een stad in het zuiden van Noorwegen die wel de hoofdstad van de Noorse Rivièra of ‘zomerstad’ wordt genoemd. Laat dit nu net de enige dag van de cruise zijn dat het regent! Maar dat deert de MundoRado-groep niet. Goed ingepakt gaan ze op pad om een kijkje te nemen bij de houten huisjes, het fort, de kathedraal en de winkels van Kristiansand. Als de Koningsdam aan het einde van de middag de haven van Kristiansand weer verlaat, is de zon alweer doorgebroken. Op naar de laatste aanleghaven in Noorwegen: Oslo!

Met de bus naar het Vigelandpark in Oslo

De bemanningsleden van de cruise blijven het zeggen: het weer is echt uitzonderlijk goed. Als de Koningsdam de haven van Oslo binnen vaart, staat de zon alweer hoog aan de hemel. Het schip legt aan bij de oude vesting van Oslo, op een steenworp afstand de winkelstraat in het centrum, die uitkomt bij het koninklijk paleis.

Maar eerst worden de gasten bij de loopplank opgepikt door een rolstoeltoegankelijke bus. De stemming zit er goed in en de groepsleden kennen elkaar inmiddels zo goed, dat er onderling volop grapjes worden gemaakt. Er is zelfs al spontaan een lied ontstaan over het lekkere eten dan uit de kombuis van de Koningsdam komt. Zodra iedereen in de bus zit, wordt in het gangpad even de polonaise gelopen op ‘Sla en crème brûlée’.

Dan is het tijd om naar de gids te luisteren. Terwijl de bestuurder van de bus langs het koninklijk paleis richting het Vigelandpark rijdt, vertelt de gids over Oslo. Eenmaal aangekomen bij het beeldenpark gaat iedereen de bus uit voor een wandeling langs de beelden, die allerlei gevoelens en levensfasen uitbeelden. Wat je er precies in ziet, mag je van de kunstenaar helemaal zelf bepalen.

Gelukkig zijn de beelden goed te zien vanaf de brede, vlakke paden. Iedereen heeft wel zo zijn favoriete beelden en natuurlijk staat de gids even stil bij het beroemdste beeld van allemaal: het boze jongetje. Als het na een tijdje toch wel erg warm wordt in het park, staat de bus aan de andere kant van het park te wachten. Maar er wordt niet ingestapt voordat er bij een stalletje op de parkeerplaats wat souvenirs van deze mooie plek zijn ingekocht.

De rest van de dag vult ieder naar eigen wens in. Marijke wil graag nog de stad in op zoek naar zo’n mooie Noorse trui. Anderen zoeken een plekje aan de waterkant, waar ook het Nobel Vredescentrum gevestigd is. Een voor een komen alle gasten voor een laatste keer terug aan boord. Het is tijd om aan de oversteek naar Amsterdam te beginnen.

Afscheid na een mooie week

Die laatste dag op zee heeft toch iets weemoedigs. Mensen die op de eerste dag nog complete onbekenden van elkaar waren, komen elkaar nu aan boord tegen als goede bekenden. Dan klinkt het verzuchtend: “Zo, nu zit het er alweer bijna op…” Gelukkig gaan de herinneringen mee naar huis. Het is een stralende week geweest, vol mooie plekken, goed gezelschap en uitstekende zorg.

*Let op: de invulling van de cruise en de excursies verschilt per jaar. Uw programma wijkt dus mogelijk iets af van het hier beschreven verslag.

 

 

 

Specialist in aangepaste cruisevakanties

Individuele toegankelijke reizen, begeleide zorg- of groepsreizen.

Neem voor reserveringen contact met ons op.

 

Op de hoogte blijven

Ontvang regelmatig informatie, nieuws en updates betreft onze cruisevakanties.

Op de hoogte blijven van onze cruisedeals?

Laat uw e-mailadres achter en ontvang als eerst de laatste nieuwtjes, cruises met dialyse en onze zorgcruises.

* verplicht veld
Aanhef *
Interesse
Akkoordgeving

Hartelijk dank, u bent succesvol ingeschreven voor onze nieuwsbrief.

Pin It on Pinterest

Delen

Deel deze cruise met je vrienden!